Het Mosterdzaadje
‘Het is niet hier, of daar – het is binnen in je’
Andre Meiresonne
19-12-2022

'Dat koninkrijk van U, weet U wel, wordt dat nog wat?’ Een beroemd citaat van Gerard Kornelis van het Reve. Ironisch en wanhopig tegelijk. Want waar blijft dat beloofde rijk van vrede en liefde?

Tweeduizend jaar geleden. Een Joodse prediker uit Nazareth blijft maar vertellen over het Koninkrijk der Hemelen. Het zal echt niet lang meer op zich laten wachten. Maar zijn luisteraars kijken elkaar aan en zeggen: ‘Waar heeft die gast het over?’

Hij probeert het met een beeld: Het is als een mosterdzaadje. / Het is het kleinste van alle zaden. / Maar wanneer het valt op bewerkte aarde, / groeit er een grote plant uit / die een schuilplaats biedt aan de vogelen des hemels. (Thomas, Logion 20)

We weten niet of de mensen hem nu wel begrepen. Maar de boodschap is nog even hoopvol: Heb vertrouwen, het allerkleinste kan zomaar uitgroeien tot het allergrootste. Maar ondertussen vraag je je af: ‘Heb ik in mijn leven tijd genoeg om eruit te halen wat er in zit?’ Want wat wanneer je alles wilt meemaken?

Het kan teveel worden, alle drukte en opwinding van niets willen missen. ‘Je komt jezelf tegen’ – je kijkt in de spiegel en je schrikt je rot. Ben ik dat? Doe ik echt zo? Wil ik dit zijn? En hoe ben ik hier ooit terecht gekomen?

Je komt tot stilstand en je voelt je dood alleen. Je begint te missen wie je ooit was. En in die enge leegte kun je het vreemde geluk hebben dat je beseft: ik ben iemand anders dan ik denk te zijn. Laag voor laag kun je gaan uittrekken wat je ooit hebt aangetrokken. Langzaam maar zeker kom je tevoorschijn – voor jezelf en voor de mensen om je heen.  

Het wonderlijke is dat ondertussen, terwijl je druk was met andere dingen, uit dat ene kleine zaadje een enorme boom groeit. En kijk ‘m daar shinen! Mensen zijn er blij mee, vogels komen erin samen. Het is jouw boom, die groeit uit het zaadje dat jij zelf bent.

Het is jouw eigen levenskracht die jou doet groeien. Je doet je uiterste best en je zorgt goed voor jezelf – maar het groeien van die boom, dat kun je overlaten. Aan wie, aan wat? Krachten en machten waar we geen idee van hebben.

En dat koninkrijk, wordt dat nog wat? ‘Het is niet hier, of daar. Het is binnen in je.’ 

(Verschenen als VOORWOORD in het songbook bij het album The Mustard Seed van Son Mieux)

Foto banner: Carla Trappenburg